A Jikiden Reiki gyökerei

A Reiki gyökerei Japánból erednek, mely mára Hawayo Takata és tanítványainak köszönhetően az egész világon elterjedt, több millió ember gyakorolja ezt a módszert. A II. világháborút követően a hidegháborús politikai környezetben, és a japán és a modern nyugat kulturális ellentétek miatt az egyetlen lehetőség az volt, hogy Takata a Reiki “eladhatósága” érdekében kiszínezte annak történetét, leegyszerűsítette a technikákat. Takata halála után tanítványai tovább módosították a kialakult rendszert. A 80-as években még mindenki úgy hitte, a Reiki teljesen eltűnt Japánban, és csak az USA-ban élte túl a II. és az azt követő hideg háborút. Egyre több embert érdekelt a Reiki valódi gyökerei. Egyre több amerikai Reiki mester utazott Japánba források után kutatni, és sokan közülük elkezdték a Takata által tanított rendszert oktatni Japánban.

Mivel Japánban a II. világháborút követően illegálissá vált minden alternatív gyógymód, így a Reiki is teljesen visszaszorult. Annak ellenére, hogy a háború előtt és alatt a Reiki nagy népszerűségre tett szert és igen elterjedt volt, ez a háborút követő amerikai megszállással köddé vált és lassan kiveszett a köztudatból. Csupán néhány Reiki tanító őrizte meg a tanítást, gyakorolva otthon a módszert, ekkoriban elvétve tartottak csak Reiki tanfolyamokat.

A 90-es években kezd el terjedni a Reiki a nyugati Reiki mestereknek köszönhetően, ez annyira jól sikerül, hogy Japánban mára ez válik általánossá. A kutatásokat is sikerek koronázzák, ekkor publikálják az első információkat Usui életről, a Reiki valódi történetéről, napvilágot látnak eredeti dokumentumok, kiadásra kerül a Gakkai-tól kapott eredeti technikák leírása. (ezen kutatások és japán technikák elolvashatóak a The Spirit of the Reiki és a The Reiki Sourcebook c. könyvekben).

Mivel a régi japán Reiki tanítók közül már sok nem élt a 90-es években, alig pár ember volt, aki ismerte és gyakorolta az eredeti módszert. A Reiki növekvő népszerűsége folytán végül a nyugati Reiki mesterek felfedezik Chiyoko Yamaguchi-t és fiát Tadao-t, bátorítva őket, hogy kezdjék el újra tanítani az eredeti Reikit. Rájönnek, hogy a Reiki nagyon népszerű és elfogadott lett nyugaton és megdöbbennek, hogy eléggé különbözik az, ahogy gyakorolják és közvetlenül tanulták Dr. Hayashitól és még attól is, ahogy Hawayo Takata tanította a nyugati Reikit. Ezen felismerések hatására Chiyoko és Tadao Yamaguchi megalapítják a Jikiden Reiki Intézetet 1999-ben azzal a céllal, hogy megőrizzék azokat az eredeti, élő tanításokat amit Mikao Usui és Dr. Chujiro Hayashi tanított. Yamaguchi Asszony 2003-as halálát követően Tadao Yamaguchi vette át az Intézetet vezetését és folytatja a Jikiden Reiki tanítását számos országban.

A Jikiden Reiki Intézet céljai:


  • Könyvek kiadásán keresztül bemutatni és illusztrálni a Jikiden Reiki hatékonyságát.
  • Engedélyeztetni és alkalmazni a Jikiden Reikit, mint a hagyományos gyógyászat hatékony kiegeszítéseként.
  • Orvosok, nővérek figyelmét felhívni a Jikiden Reiki hatékonyságára és integrálni a hagyományos gyógyászatba ezt a módszert.
  • Bemutatni a Jikiden Reiki hatékonyságát a mindennapos életben, hogy azt bárki használhassa családjában, szűkebb-tágabb környezetében. A cél az, hogy az emberek egyre egészségesebbé váljanak, és így egyre kevesebb gyógyszer váljon szükségessé. Ezzel nemcsak az orvosi kiadások csökkenthetőek, hanem pozitív hatással van a környezetre is és globálisan is.


A Jikiden Intézet számos eredeti fényképpel, dokumentummal bír a Reiki történetéről, a korabeli szemináriumokról, hogyan gyakorolták régen az eredeti Reikit. Sok közölük nem volt ismert egészen Tadao Yamaguchi 2007-ben angolul publikált könyvéig, melynek a címe "Rátalálás a Reiki eredetére " (megjegyzés: egyelőre angolul szerezhető be "Light on the Origins of Reiki" címmel). Ez a könyv számos információval szolgál a Reiki gyökereit keresők számára, valamint hasznos a Jikiden Reiki tanítóknak.